Fırın Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Fırın, kolay kirlenen fakat çok iyi temizlenmesi gereken mutfak aletlerinden biri. Yapısı gereği içi yüksek sıcaklığa maruz kalan fırındaki herhangi bir kaptan taşan ya da akan az bir miktar yemek bile zorlu lekelere sebep olabiliyor. Sıcakta kuruyan yemek artıklarından kurtulmak ise insanı yorabiliyor.

Bu nedenle ilk etapta fırının düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Özellikle de daha sağlıklı alternatifler sunan fırın yemeklerini tercih eden kişilerin sık sık kapsamlı bir temizlik yapması şart. Ama siz ne yaparsanız yapın bazen lekelerin kurumasına engel olamayabilirsiniz. Böyle durumlarda ise fırın temizliği püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmak size yardımcı olabilir.

Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?

Fırın temizliği biraz zorlayıcı olabilir. Özellikle yanmış fırın temizliği sizi yorabilir. Bu aşamada yapabilecekleriniz fırının kirlilik seviyesine göre değişebilir. Eğer fırın içerisinde çok fazla kir birikmediyse ve yiyecek artıkları tamamen kurumadıysa:

  • Fırın için özel olarak üretilen temizleyicilerden birkaç sprey fırının içerisine püskürtün.
  • 10 dakika kadar bekledikten sonra fırının yüzeyini çizmeyecek bir sünger ya da fırça ile iç yüzeyin tamamını ovalayarak temizleyin.
  • Son adımda da temiz ve duru su ile yıkadığınız bez ile deterjan kalıntılarından kurtulabilirsiniz.

Fırın içerisindeki yiyecek parçaları çok kuruduysa:

  • Önce kuruyan ve yapışan kısımları yumuşatmalısınız. Bunun için ısıya dayanıklı bir kabın ya da direkt olarak fırın tepsinin içerisine bir miktar su koyun.
  • Bu suya karbonat ve sirke de ekleyebilirsiniz.
  • Daha sonra fırını 150 – 180 derece civarında yarım saat kadar çalıştırın. Bu sayede sıcakta buharlaşan su fırının yüzeyinde biriken kirlerin yumuşamasını sağlar. Karbonat ve sirke de yanmış kısımların üzerine işleyerek temizlenmesini kolaylaştırır.
  • Lekeler yumuşadıktan sonra yine bir fırın temizleyici, sünger ve fırça yardımıyla fırının iç yüzeyini tamamen temizleyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz adımlar işe yaramadıysa daha uzun süreli bir işlem de deneyebilirsiniz:

  • Birkaç kaşık karbonat ile biraz sirkeyi ya da suyu karıştırıp bir macun elde edin.
  • Daha sonra temiz ve nemli bir bez ile bu macunu fırın yüzeyine uygulayın.
  • Fırının kapağını kapatıp 1 gece kadar bekleyin.
  • Ertesi gün fırın temizleyici ürünü sıkarak sünger ve fırça ile temizliği tamamlayabilirsiniz.

Tüm temizlik adımları sonrasında fırın içerisindeki tel ve tepsiyi de düzgünce yıkamayı ihmal etmeyin. Ayrıca temizlik sırasında eldiven takmak iyi bir tercih olabilir.

Fırın Temizliği Neden Önemlidir?

Fırın içi yüksek sıcaklıklara maruz kalan bir mutfak aleti. Bu kadar sıcak ortamda bakterilerin yaşaması zor olsa da fırının çalışmadığı zamanlarda kuruyan ve dökülen yiyecekler üzerinde organizmalar üreyebilir. Sonuçta fırın her zaman oda sıcaklığından yüksek bir ısıya sahiptir. Ve kapağı kapalı olduğu hem içi çoğu zaman havasız kalır hem de su buharı birikir.

Bu da bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bunun yanında fırın düzenli olarak temizlenmediğinde farklı yiyecek artıklarının tadı ve kokusu zamanla birbirine karışabilir. Yüzeyi yağ ile kaplanan fırın fanı düzgün çalışamayacağı için fırının verimi ve performansı da düşer.

Fırından Gelen Kötü Kokuları Önlemek Elinizde!

Fırın içerisinde pişen kekin, pastanın ya da et yemeklerinin kokusu iştah açabilir. Ama kuruyan lekeler ve havasız kaldığı için kötü kokmaya başlayan yiyecek artıklarının mutfakta yarattığı hava can sıkıcı olabilir.

Tüm bunlardan kurtulmak için ihtiyacınız olan tek şey ise aerosol formuyla kullanım kolaylığı ve etkili çözümler sunan Air Wick ürünleri. Çiçek bahçesinde bir bahar akşamını anımsatan notalar için Lavanta Esintisi ya da Manolya ve Kiraz Çiçekleri ürününü tercih edebilirsiniz. Daha taze ve fresh bir nüans aradığınızda ise çözümü Okyanus Ferahlığı aerosolde bulabilirsiniz.