Çocuklarla Evde Oynanabilecek Oyunlar

Çocuklarla Evde Oynanabilecek Oyunlar

Çocuklarla Evde Oynanabilecek Oyunlar

Çocuklarınızla evde zaman geçirirken hem onları hem de sizi mutlu edecek oyunlar oynayabilirsiniz. Çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimine katkı sağlayan oyunlar eğlence ve eğitimi bir araya getirir. Üstelik çocuklar oyunun keyfine kendilerini öyle bir kaptırırlar ki bir şeyler öğrenmeyi her zaman eğlenceli bir aktivite kodlayabilirler. Böylece ilerleyen yıllarda eğitim hayatlarında da çok daha başarılı olabilir.

Ayrıca ebeveynlerin çocukları ile zaman geçirmesi sadece çocukların gelişimi için önemli değildir. Kendini yeniden çocuk hissetmek, yenilenmek ve biricik miniğiyle kaliteli zaman geçirerek anı biriktirmek isteyen herkes için evde çocuklarla oyun oynamak bir ayrıcalık gibidir.

Tabii bazen yaratıcı oyunlar bulmak ve geliştirmek zor olabilir. Biz sizin için farklı yaş gruplarına özel, güzel fikirleri bir araya getirdik. Siz de bu fikirleri uygulayabilir, geliştirebilir ve çocuklarınızla özel ve unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz!

0 – 3 Yaş Aralığındaki Çocuklarla Oynayabileceğiniz Oyunlar

Çocuk gelişiminin en önemli dönemlerinden olan 3 yaşa doğru çocukların farkındalığı artar. Çocuklar bu dönemde objeleri daha iyi ayırt edebilirler. Ayrıca 3 yaşına gelen çocukların enerjisini aniden artabilir. Aktifleşen miniğinizle bir yandan onun enerjisini atabileceği diğer yandan da farkındalığını artırabileceği oyunlar oynayabilirsiniz.

  • Kavrama becerisi hemen hemen bu yaşlarda gelişmiş olan çocuklara yavaş yavaş sayıları öğretebilirsiniz. Bunun için ev ortamında bowling oynamayı deneyebilirsiniz. Eğer hazır setiniz yoksa plastik şişelerden labut yapabilirsiniz. Labutların üzerine sayılar yazabilirsiniz. Herhangi bir topu kullanabilirsiniz.
  • Farkındalığın geliştiği bu sürece destek olmak için objeleri ayırt etme oyunları oynayabilirsiniz. Eşyaları renklere, sertlik ve yumuşaklık durumuna, malzemelerine göre ayırma oyunu çok faydalı olabilir. Ayrıca çocuğunuzun gözü kapalı bir şekilde eşyaları tanımasını ve uzunluğuna göre sıralamasını isteyerek de bir oyun kurgulayabilirsiniz.

3 – 6 Yaş Aralığındaki Çocuklarla Oynayabileceğiniz Oyunlar

Çocukların takip mekanizmalarının da iyice geliştiği bu dönemde hem hareketli hem de eğitici oyunları tercih edebilirsiniz. Bu dönemde çocukların algılarını geliştirecek tatma ve koklama oyunlarını deneyebilirsiniz.

  • Bardaklara ya da tabaklara farklı tatlar koyarak gözlerinizi kapatın. Siz de çocuğunuz da neyin ne olduğunu bulmaya çalışın!
  • Sıcak soğuk olarak da bilinen eşya saklama oyununu da tercih edebilirsiniz. Bu sayede miniğiniz biraz enerjisini de atmış olur. Bir eşyayı alın ve o görmeden saklayın. Sonrasında bulmasını bekleyin. Çocuğunuz saklanan objeye yaklaşırken sıcak diyerek uzaklaşırken de soğuk diyerek onu yönlendirin.
  • Zararsız bir balon ile ev içerisinde badminton oynayabilirsiniz. Can acıtmayacak bir sopayı ya da ellerinizi kullanarak balonu düşürmeden birbirinize atmak hem eğlenceli hem de hareketli aktivite ihtiyacını karşılar.

6 Yaş ve Üzeri Çocuklarla Oynayabileceğiniz Oyunlar

Bu yaştaki çocukların okuldaki eğitimi sıkılaşmaya başlar. O nedenle seçtiğiniz oyunların da eğitime destek olacak, okulda öğrenilenlere paralel beceriler gerektiren aktiviteler olmasında fayda var.

  • Çocuğunuzun gözlerini acıtmayacak şekilde bağlayın. Sonrasında eline bir kalem vererek boş bir kağıda şekiller çizdirin. Sizin ona çizdirdiğiniz resmi tahmin etmesini bekleyin.
  • Karşılıklı hece oyunu da oynayabilirsiniz. Bir kelime söyleyin ve son hecesi ile onun yeni bir kelime bulmasını bekleyin. Ardından onun söylediği kelimenin son hecesi ile siz farklı bir sözcük bulun. Birileri takılana kadar devam edin.
  • Daha hareketli bir alternatif arıyorsanız sürprizli bir oyun da kurgulayabilirsiniz. Bir kağıda farklı hareketler yazın. Koşmak, zıplamak, emeklemek, köpek taklidi yapmak gibi onlarca farklı eylem yazabilirsiniz. Sonra bu kağıtları bir kavanoza atın ve sırayla çekerek eylemleri gerçekleştirin!

Tüm bu oyunların üzerine katabilir, değişiklik yapabilirsiniz. Çocuklarınızla evde hem daha pasif görünen ama eğitici oyunlar hem de hareketli ve geliştirici oyunlar oynayabilirsiniz.

Oyun öncesinde ve sonrasında biraz hazırlık yaparak eğlenceyi daha konforlu bir hale getirebilirsiniz. Boya ve yapıştırıcılar ile oynanan oyunlarda masaları koruyucular ile kaplayarak sonrasındaki temizliği daha kolay hale getirebilirsiniz. Top oyunlarından önce etraftaki narin ve kırılabilir eşyaları kaldırabilirsiniz.

Koşturmalı oyunlar sırasında evde kalkan tozun ve terin yarattığı kokuyu önlemek için Air Wick Freshmatik ailesinde yer alan Lavantayı tercih edebilirsiniz. Hafif, orta ve yoğun olmak üzere seviyesini kendiniz ayarlayabileceğiniz otomatik sprey aparatlarına yerleştirilen bu ürün ile çiçek esanslarıyla aşılanmış lavantanın kokusu ve dağ esintisini evinize taşıyabilirsiniz.