AROMATERAPİ NEDİR & NE İŞE YARAR?

Son yıllarda alternatif tedavi tekniklerinin yaygınlaşması ile beraber adını daha sık duyar olduğumuz aromaterapinin geçmişi aslında altı bin yıl öncesine dek uzanıyor. Koku ile tedavi anlamına gelen aromaterapi sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal şifalanmayı da beraberinde getiren oldukça etkili bir teknik.

Doğanın bize sunduğu en büyük armağanlardan olan bitki ve çiçekler, bildiğiniz üzere geçmiş yıllarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyordu. Ancak modern tıbbın ilerlemesi ve dünya nüfusundaki artış sebepleriyle bu bitki ve çiçekler kimyasal yapıları kopyalanarak sentetik hale getirildi. Hal böyle olunca da aromaterapinin temel felsefesinden uzaklaşarak ilaç tedavisinin bir parçası oldu.

Şimdilerde tekrar hatırlanan bu kadim tedavi tekniğinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını daha yakından inceleyelim.

Aromaterapi hakkında bilinmesi gerekenler

Aromaterapiyi en temelde aromatik, yani kokulu bitkilerden elde edilen uçucu yağların hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesi için kontrollü olarak kullanılması şeklinde tanımlamak mümkün. Güzel kokuların insan üzerindeki olumlu etkisi gibi de düşünülebilecek bu yöntem bitkisel tedavi diye de anılan fitoterapi biliminin bir alt dalı olarak kabul ediliyor.

Aromaterapi yağları bitki özlerinden üretilerek bir tür doğal ilaç vazifesi görüyor. Bu noktada hangi bitkinin hangi türden bir hastalığa iyi geldiğini bilmek oldukça önemli. Ardıçtan biberiyeye, lavantadan güle, papatyadan melisaya ve daha yüzlerce türe her bitkinin kendine has faydalı özellikleri var. Örneğin oldukça yaygın kullanılan yağlardan lavanta, yanık ve böcek ısırması gibi tehlikelerin yanı sıra migren, bulantı, depresyon ve stres gibi durumlarda da faydalı etkiye sahip. Biberiye, bilhassa beyindeki kan dolaşımını artırıcı olması ile biliniyor. Tatlı portakalın ise hem mide şikayetlerini iyileştirici hem de stresi azaltıcı etkileri mevcut.

Aromaterapi kendine has bir masaj tekniğine sahip ve bu özel masaja shiatsu deniyor. Shiatsu sadece spesifik fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmekle kalmıyor, yorgun dokuları da canlandırarak yeni hücrelerin üretilmesine destek veriyor. Dahası psikolojik rahatlamayı beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu masajı yaptırmak için ille fiziksel bir rahatsızlığınız olması gerekmiyor.

Aromaterapinin doğrudan uygulanmasında kullanılan bir diğer metot ise söz konusu yağların direkt teneffüsü. Az miktarda esansiyel yağı sıcak su dolu bir kaseye ekleyip buhar tedavisi uygulamak kendi kendinize yapabileceğiniz en doğal tedaviler arasında ve çoğu zaman etkisini hızlı bir şekilde hissettiriyor.

 

Aromaterapinin diğer kullanım alanları

Doğadan gelen şifa diye niteleyebileceğimiz aromaterapinin doğrudan insan sağlığına yönelik kullanımı klinik aromaterapi nedir sorusuna da cevap veriyor aslında. Kokuların iyileştirici gücüne dayanan aromaterapi tekniğinin modern tıp bilimi ile birleştiği bu metot stres ve anksiyete bozukluklarından uykusuzluğa, mide bulantısından baş ağrısına pek çok şikayette ilaçsız yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

Son yıllarda ön plana çıkmaya başlayan bir diğer aromaterapi alanı ise mekanın kokulandırılması. Her ne kadar gözle görülemeyen bir şey olsa da kişinin fizyolojik işleyişinde, koku alma duyusunun ne denli önemli bir rol oynadığı bilimsel olarak da ispatlanmış bir hakikat. Kokusal hafızanın anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etkili olmasının yanı sıra bir yeri sevmek ya da bir yere daha hızlı uyum sağlamak gibi konularda da olumlu etkileri söz konusu. Yani kokular duygusal anlamda bize destek oluyor.

Eğer siz de evinizde ya da çalışma ortamınızda rahatlatıcı, dinlendirici ya da pozitif bir etki yaratmak isterseniz Air Wick ürünleri sizleri bekliyor. Çiçeksi kokular serisinde yer alan lavanta, manolya, bahar çiçekleri gibi ürünlerin yanı sıra meyve kokuları serisinde yer alan turunçgil gibi esanslarla bulunduğunuz ortama aromatik bir hava katmak sizin elinizde.